“Här ska man känna glädje”

Hur funkar simskolan på Futurum? Vi hälsade på Anna O Tuneskog för att få veta mer. 

I entrén på Futurums simskola är stämningen lugn och familjär. En förälder lämnar skorna i skostället samtidigt som sonen springer till lekhörnan och börjar pyssla. Anna O Tuneskog hälsar alla som kommer välkomna. 

– Hos oss ska besökaren känna glädje, trygghet och att man blir sedd – det är lika viktigt för en 3-åring som för en 83-åring, säger Anna på Futurum. 

Simskola med stänk av glädje

När ditt barn är mellan fyra och fem år kan det börja på Futurums simskola. Det kan vara en fördel om man gått på Futurums babysim och minisim tidigare men det är absolut inget måste. Simskolan är uppbyggd på 3 steg.

– Man börjar på simskolans steg 1, där det är fokus på vattenvana och att exempelvis flyta och glida. I simskolans första steg finns inga förkunskapskrav, men däremot mål att jobba mot, säger Anna.

Varje kurs har tydliga mål för att det ska vara tydligt när barnet redo för nästa steg. För att ge barnet bäst förutsättningar att lyckas med sin simning är det viktigt att barnet går i en grupp som motsvarar deras förkunskapsnivå. Ibland innebär det att man går samma steg ett par gånger. 

 

Trygghet och stolthet

I grupperna deltar 6 barn per simlärare, vilket innebär att varje barn får mycket tid med sin simlärare. Futurum arbetar enligt IMC-metoden (Individuell motorisk muskelkontroll), som handlar om att ha kontroll på en övning och inte gå vidare med nästa, förrän man kan grunderna. 

– Metoden innebär inte att det går långsamt, utan om att barnet ska känna sig trygg och utmanas först när det är redo. Det blir både roligt och utvecklande eftersom det går så lätt att koppla på nytt när man gjort grundjobbet. Barnen känner att de klarar av utmaningen och blir stolta över sin prestation, säger Anna. 

 

32 grader i Medelhavet

Anna avslutar lektionen och barnen hoppar med rosiga kinder upp ur den sköna bassängen och går mot duscharna.

– Vi kallar det här rummet för Medelhavet, eftersom det är så varmt och skönt. Både vatten och luft håller 32 till 33 grader. Eftersom inga fler än deltagarna är inne i lokalen, kan vi hålla en låg ljudvolym och det blir inget spring runt omkring, det uppskattar många barn och föräldrar, säger hon. 

Simskola

Läs mer och boka