Så funkar vårt babysim och minisim

En mysig stund tillsammans med ditt barn. Men samtidigt kunskap för livet. Här kan du läsa mer om Futurums babysim och minisim!

Baybysim i 3 steg 

När ditt barn är tre månader gammalt och ni är redo för en aktivitet tillsammans kan ni börja på babysim. Babysim handlar om att få en relation till vattnet och bli trygg, för att sedan bygga på med övningar. 

– Barn föds ofta badglada men alla barn är unika, och det kan vara lite olika hur man reagerar på vatten. Vi anpassar oss alltid efter varje barn och vuxen – även om man är en grupp så blir det fullt fokus på varje individ, säger Anna O Tuneskog på Futurum sim och sport. 

Babysim består av tre steg, där första steget handlar om att barnet får känna hur kroppen känns i vatten och hur vattnet sätts i rörelse. Senare lär man sig att vända sig från mage till rygg, sparka med benen och doppa huvudet. 

– Vi bygger på allteftersom, instruktören känner in när det är läge att ta nästa steg, säger Anna.  

 

Minisim

När barnet är 1 år är man välkommen till Futurums minisim, där ändras övningarna och det blir mer fokus på att förbereda sig för simning. På minisim går man sedan fram till barnet är mellan 4 och 5 år. 

– Det händer så mycket i den åldern, och på minisimmet ser vi en fantastisk utveckling i motoriken. Barnen lär sig hantera kroppen, bygger upp vattenvana och lär sig självräddning, säger Anna O Tuneskog. 

Minisim är ett sätt att bibehålla sina kunskaper från babysimmet och bygga på med nytt. Det gör också att barnet lär sig trivas i vatten, vilket kan underlätta i många situationer.  

– De föräldrar som haft problem att få tvätta håret på sitt barn, har inte det problemet längre när barnet börjat på minisim, skrattar Anna. 

 

“Vill ha vattenglada barn”

Både babysim och minisim ger kunskap för livet. Att prestera eller vara bäst är oviktigt, så länge man får vattenvana och så småningom lär sig simma. 

– Målet är inte att barnen ska bli elitsimmare, utan att de ska bli bad- och vattenglada, säger Anna.  

En annan viktig aspekt är den tid föräldern får tillsammans med sitt barn, utan att något stör. 

– Det finns idag få tillfällen i vardagen då du inte kan göra något annat än att fokusera på ditt barn. Där ingen mobiltelefon ringer eller något behöver fixas med. Det gör att man uppskattar den här tiden ännu mer och känner att den är viktig, säger Anna. 

 

Ytor anpassade för barn

Futurums lokaler är anpassade för att föräldrar och små barn ska trivas. Här finns skötbord, microvågsugnar, madrasser att lägga sitt barn på och gott om plats för den som vill sitta och amma.

– De flesta som kommer till oss säger att det är mysigt och man blir lugn av att vara här. Och det är ju så vi vill att det ska kännas, säger Anna. 

Babysim och minisim hålls inne i Medelhavet, som Futurums bassänghall ibland kallas. Här är det 32-33 grader både i luften och vattnet – som i Medelhavet. Men även om det är varmare än i många andra bassänger, kan det ändå vara kallare än det barnet vant sig vid hemma i badkaret. Här har Anna ett bra tips till alla föräldrar. 

– Låt barnet bada i 32-33 grader, innan du börjar på babysim eller minisim. Då blir upplevelsen ännu bättre när ni kommer till oss, säger Anna.